Bygg er en viktig fôrråvare i norsk svineproduksjon. Økt proteineffektivitet hos gris kan gjøre det mulig å bruke en større andel norsk bygg i kraftfôret, og redusere behovet for importerte proteinråvarer.
Foto: AdobeStock
Mer effektiv gris:
Mindre utslipp og bedre økonomi
Bedre proteineffektivitet er bra for klimagassutslipp, ressursutnyttelse og bondens økonomi.
Det har vært en lang tradisjon og stor suksess å
øke produksjons- og fôreffektiviteten i svineavl gjennom seleksjon for redusert
fôrforbruk, redusert ryggspekk, økt kjøttprosent og høyere tilvekst. Dette i
seg selv sier ikke så mye om hvor godt næringsstoffene blir utnyttet og
absorbert i tarmen, men sørger for at fôret blir brukt til å bygge mer av det kroppsvevet
vi ønsker å produsere mer av. For å undersøke egenskaper som kan fortelle oss mer om hvor godt dyret
absorberer fôret i tarmen, deltok Norsvin i et forskningsprosjekt som var eid
av NMBU og finansiert gjennom Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri
(FFL/JA, prosjektnr. 268124).
Proteinfordøyelighet er arvelig
Her beregnet vi genetiske parametere for fordøyelighet av ulike næringsstoffer,
hvor blant annet proteinfordøyelighet viste seg som en arvelig egenskap. Dyrets
genetikk kunne forklare rundt 20 prosent av variasjonen i egenskapen. I tillegg
var det en gunstig sammenheng med den egenskapen som i dag er inkludert i
avlsmålet for å forbedre dyrets fôrforbruk. Å inkludere egenskapen proteinfordøyelighet
i avlsmålet, og øke proteinfordøyeligheten med et genetisk standardavvik (på 2,2
prosent) i norske svineraser, vil ha en betydelig effekt på tap av
næringsstoffer til miljøet, ressursutnyttelse og bondens økonomi.