Kjøttprosent måles ved hjelp av et GP7-instrument, som er en sonde som stikkes inn i slaktet på bestemte punkter. Her fra Norturas produksjonsanlegg i Tønsberg.
Foto: Tom Erik Holmlund
Kjøttprosent i fokus
I løpet av de siste 25 årene har det skjedd en betydelig utvikling i kjøttprosent. Statistikk fra Animalia viser at den gjennomsnittlige kjøttprosenten i år 2000 var 54,9 prosent, mens den i 2024 var 60,5 prosent.
Denne økningen skyldes hovedsakelig genetisk framgang, men også andre
faktorer spiller en rolle. De siste årene har det imidlertid vært en svak
nedadgående trend i kjøttprosent på landsbasis.
Beregning av kjøttprosent
Kjøttprosent måles ved hjelp av et GP7-instrument, som er en sonde som
stikkes inn i slaktet på bestemte punkter. Denne sonden bruker lysrefleksjon
for å registrere mengden spekk og kjøtt, som benyttes inn i beregningen av
kjøttprosent. En nyere metode er Autofom ultralydmåling med en norsk likning
for å beregne kjøttprosenten. Resultatet avrundes til nærmeste heltall mellom
48 og 68 prosent (Klassifiseringshåndboka, Animalia.no). Animalia har ansvaret
for å holde bestemmelseslikningene oppdatert og gjennomfører jevnlig
disseksjoner for å validere likningene. Sammenheng mellom klasse og kjøttprosent er vist i tabellen: