Kjøttprosent måles ved hjelp av et GP7-instrument, som er en sonde som stikkes inn i slaktet på bestemte punkter. Her fra Norturas produksjonsanlegg i Tønsberg.

Kjøttprosent i fokus

I løpet av de siste 25 årene har det skjedd en betydelig utvikling i kjøttprosent. Statistikk fra Animalia viser at den gjennomsnittlige kjøttprosenten i år 2000 var 54,9 prosent, mens den i 2024 var 60,5 prosent.

Publisert

Denne økningen skyldes hovedsakelig genetisk framgang, men også andre faktorer spiller en rolle. De siste årene har det imidlertid vært en svak nedadgående trend i kjøttprosent på landsbasis.

Beregning av kjøttprosent

Kjøttprosent måles ved hjelp av et GP7-instrument, som er en sonde som stikkes inn i slaktet på bestemte punkter. Denne sonden bruker lysrefleksjon for å registrere mengden spekk og kjøtt, som benyttes inn i beregningen av kjøttprosent. En nyere metode er Autofom ultralydmåling med en norsk likning for å beregne kjøttprosenten. Resultatet avrundes til nærmeste heltall mellom 48 og 68 prosent (Klassifiseringshåndboka, Animalia.no). Animalia har ansvaret for å holde bestemmelseslikningene oppdatert og gjennomfører jevnlig disseksjoner for å validere likningene. Sammenheng mellom klasse og kjøttprosent er vist i tabellen:

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP