Kjøttprosenten går fortsatt litt ned. Her er en gris målt med nye autofom måling til kjøttprosent 58.
Foto: Erling Mysen
Kjøttindustri:
Kjøttprosenten kan øke
Kjøttprosenten har fortsatt gått marginalt ned siste år, men ny kalibrering og endring i avlsmål gjør at vi trolig får se en økning framover.
Kjøttprosenten fortsetter å gå ned selv om slaktevekta også gikk ned i 2024. Nedgangen er liten, under 0,1 prosentpoeng siste år, men det skal i teorien være økning i kjøttprosent når slaktevekta går ned. Nedgangen kan skyldes både avl og fôring. Men Animalia skal i år gjøre en ny test - en eksakt måling av kjøttprosent ved dissekering av 200 slaktegriser. Resultatet av en slik test kan resultere i at formelen for kjøttprosent blir korrigert. Animalia gjorde en tilsvarende måling og korrigering i 2020.
– Det har skjedd en del med grisen på fem år og hypotesen vår er at kjøttprosenten ikke går så mye ned som tallene i slaktestatistikken kanskje viser. Et eventuelt avvik og korrigering vil vi få bekreftet når vi har gjennomført dette forsøket, forteller fagsjef Morten Røe i Animalia.
Ellers måles kjøttprosent i Norge nå med autofom ultralydmåling hos Nortura Tønsberg og på Fatland Oslo. Denne danske metoden brukes dermed på en tredel av grisen. De øvrige slakteriene bruker GP7-metoden.