GRISEHUSET: Det nye grisehuset på gården Bratland hos Monica Bratland og Cato Aarsland sto ferdig i 2017.
Foto: Erling Mysen
Ingris
Mer enn nest best på slaktegris
Monica Bratland og Cato Aarsland ble nest beste besetning på slaktegris i 2024 – men det stopper ikke der: De hadde også landets beste avlsbesetning på landsvin.
Vi er på gården Bratland ved
Varhaug i husdyrkommunen Hå. Det har vært gris på gården siden 1988, og de har vært
avlsbesetning siden 1999. Monica (35) og mannen Cato Aarsland tok over i 2016.
Året etter bygget de nytt grisehus. Det er Monica som går i grisehuset. Cato
hjelper også til, men han har jobb som kranbilsjåfør ved siden av. På gården
har de delvis kombinertproduksjon med sju ukers puljedrift og 21 i pulja. Dette
er en avlsbesetning med ren landsvin. Rånene selges som smågris (kjemisk
kastering hos kjøper), mens de aller fleste purkene fôres fram til livdyr eller
slakt. Og både som foredlingsbesetning og slaktegrisbesetning ligger
besetningen helt på topp i landet. På slaktegris er de nest best med fôrforbruk
på 2,34 fôrenheter (best), daglig tilvekst på 1135 gram og kjøttprosent på 62,1
(best). Selv om daglig tilvekst på rene landsvinpurker ligger et stykke bak de
beste, er resultatene på gården så gode at besetningen blir nest best. Men de
har en fordel av at de fôrer fram bare purker, purker har høyere kjøttprosent
enn kastrater.
Air feed-fôring,
ekstra vann og god plass
Fôring hos Bratland foregår med det nye air feed-systemet. Det er tørrfôring,
men vann tilsettes i troa. Bratland fôrer slaktegrisen fire ganger daglig.
Tidene er delvis tilpasset når hun går i grisehuset. Fôring skjer ca. kl. 7,
11, 16 og 22. Men rett etter første og tredje fôring får grisen også en runde
med bare vann i troa. Det tror Bratland er en fordel da ikke alle griser er
like komfortable med å drikke fra nippel. Hun er godt fornøyd med air feed-systemet
der trykkluft blåser ut fôr til hver binge.