Joveig og Jo Obrestad, Nærbø på Jæren bygde om potetkjelleren til slaktegrisrom og plusset på med en uteveranda. Nå produserer de «Trivselgris» til Prima Slakt.
Foto: Erling Mysen
Kan oppnå merpris:
Prima graderer gris i fire klasser
Leverandører til Prima Slakt AS kan oppnå merpris for grisen de selger. Selskapet har innført et system med ulike kategorier, der bonden i Sør-Vest kan få tillegg i prisen. Produserer du «Trivselgris» kan merprisen bli fem kroner kiloen.
Prima Slakt på Jæren skiller seg fra resten av
slakteri-Norge ved at de prøver å ta ut merverdier som finnes i markedet. Ingen
rendyrker trolig markedstankegangen så tydelig som Prima.
– Selskapet vårt bruker svært mye tid og arbeider tett mot kundene våre for å
skape merverdier, forteller daglig leder Harald Reime i Prima.
Prima har samme tankegang både for storfe, gris og sau, men av totale
tilførsler på 10 600 tonn utgjør grisen nær 75 prosent. Nå vil selskapet
kategorisere markedet og leveransene av svinekjøtt i fire klasser. Toppen av
kvalitetspyramiden blir konvensjonell frilandsgris.