Barnefordeling
I forbindelse med samlivsbrudd kan det som kalles barnefordelingssaker oppstå. Sakstypen dekker i hovedsak tvist om foreldreansvar, fast bosted og samvær.
Alle foreldre med felles barn under 16 år må møte til obligatorisk meklingstime på sitt lokale familievernkontor. Dersom meklingen ikke fører frem og foreldrene ikke klarer å avtale seg imellom hvor barna skal bo, hvordan samvær skal være og hvem som skal ha foreldreansvaret, så kan en av foreldrene ta saken for retten og be domstolen avgjøre spørsmålet. Det er ikke mulig å gå til sak uten meklingsattest som utstedes i disse møtene. Nedenfor går vi igjennom de tre sedvanlige hovedproblemstillingene, samt hva du bør tenke på dersom du er part i en barnefordelingssak.
Foreldreansvar
Foreldreansvar er beslutningsmyndighet til å ta en rekke avgjørelser på barnets vegne. Som eksempel nevnes utstedelse av pass, innmelding i trossamfunn, partsstatus i barnevernssaker, hva barnet skal hete, medisinsk behandling og flytting til utlandet.
Gifte og samboende foreldre har felles foreldreansvar for felles barn, også etter et samlivsbrudd. For ugifte foreldre som ikke bor sammen ved barnets fødsel har loven blitt endret slik at for barn født etter 1. januar 2020 kan foreldrene hver for seg kan melde fra innen et år om de ønsker foreldreansvar. Dersom mor melder at hun skal ha foreldreansvaret alene må far gå til sak for å få del i foreldreansvaret. Det må foreligge særlige grunner til hvorfor en forelder som har foreldreansvar skal fratas dette.