Figur 1: Forsøksoppsett. Grisene ble delt i to fôrgrupper i smågrisperioden, og i fire fôrgrupper i slaktegrisperioden. Grisene fikk enten 2000 i.e. med Vitamin D3 eller 2000 i.e. med 25-OH-D3 per kg fôr. Kalsium-fosfor ratioen ble holdt likt mellom fôrtypene, og det samme gjaldt energi- og proteininnhold.
Amalie Alme Kvandal
Mer biotilgjengelig D-vitamin:
Positivt for beinhelse hos slaktegris
Dårlig beinstilling på slaktegris er en kjent problemstilling i dagens svineproduksjon, og årsakene kan være sammensatte. Et forsøk gjennomført på Felleskjøpets forsøksgård på Klepp viste at en mer biotilgjengelig kilde til D-vitamin kan være positivt for beinhelsa på slaktegrisen.
Det er mange faktorer som påvirker beinhelsa på grisen. Både genetikk, oppstalling og fôring er viktige elementer. I dette forsøket ønsket vi å sette søkelys på de ernæringsmessige sidene av beinhelseutfordringer. Problemer med bein kan skyldes en utilstrekkelig mengde av vitaminer og mineraler, og de vanlige mistenkte er kalsium, fosfor og D-vitamin og samspillet dem imellom. Kalsium og fosfor er viktige for dyr i vekst, og for at forholdet mellom disse mineralene skal fungere optimalt må det også være nok D-vitamin tilgjengelig. Vitamin D er nemlig viktig for kontroll og omsetning av kalsium- og fosfornivåer, og dermed også god beinvekst. Vitamin D er også viktig for grisens immunitet, muskelvekst og reproduksjon.
Mer biotilgjengelig D-vitamin
Sola er en viktig kilde til D-vitamin både for gris og mennesker, men fordi grisen vår tradisjonelt oppstalles innendørs er den avhengig av å få nok D-vitamin gjennom fôret. D-vitamin som gis i fôret må gjennom to aktiveringsprosesser i grisens kropp. Først gjennom nyrene og så gjennom leveren, før D-vitamin er i en form som grisen kan utnytte. Men det finnes produkter på markedet som hopper over den første aktiveringsprosessen i grisens kropp og dermed gjør D-vitaminet mer tilgjengelig for grisen og i større mengder. Og det var et slikt produkt vi testet ut i dette forsøket. Den mer tilgjengelige formen omtales som 25-OH-D3 og produktnavnet er HyD. Sistnevnte har vært brukt i fôr til purker i Norge i flere år, men det har ikke vært så vanlig å inkludere det i slaktegrisfôr på grunn av kostnaden. nNå har det blitt mer vanlig å inkludere noe 25-OH-D3 i fôret også til smågris og slaktegris.
Masteroppgave ved NMBU