Grisen er klar for bare norsk fôr
Vi mangler norske proteiner
– Grisen eter alt. Den er hundre prosent klar for bare norske fôrråvarer. Utfordringer er at vi mangler norske proteinråvarer. Kjøttbenmel fra fjørfe vil uansett ikke være nok.
Det sa Petter Nyeng i sitt foredrag på Vegamøtet om mulighetene for å produsere norsk svinekjøtt på bare norske råvarer. – Hvis det blir tillatt å bruke fjørfemjøl i nær framtid er det mange som tror at det vil kunne øke andelen norskproduserte proteiner betydelig. Fjørfemjølet inneholder riktignok 66 prosent protein, men vil ikke utgjøre mer enn mellom én og to prosent av svinefôret, sa Nyeng, fôrutvikler i Felleskjøpet Agri.
ALLE MÅ BIDRA
Han understreket at hele næringa må bidra om det skal være mulig å nå målet om tilnærmet hundre prosent norske fôrråvarer i svinefôret innen 2021. – Vi når ikke målet ved bare å vente på at det skal bli tilstrekkelig norsk produksjon av gamle og nye kraftfôrråvarer. Hele næringa må bidra. Så lenge vi mangler proteinråvarer så vil senkete krav til tilvekst, fôrutnyttelse og kjøttprosent bidra. På generelt grunnlag pleier jeg ofte å anbefale Vekst 130 til rene landsvinbesetninger og Vekst 110 til edelgris. Vekst 130 har et råproteininnhold på 18 prosent, mens råproteininnholdet er 15 prosent i Vekst 110. Bruker du mindre protein, bruker du også større andel norskprodusert korn. Andelen norsk vare er under normale omstendigheter åtte prosent høgere i 110 enn i 130, sa Petter Nyeng.
VISJONEN
Det var i februar 2016 at Norsvin gikk ut med visjonen om at norske griser skal ete fôr med tilnærmet hundre prosent norske råvarer innen 2021 mot dagens norskandel på cirka 70 prosent. – Til det vil jeg si at sjølforsyningsgraden av fôr i Norge er høyere enn mange tror, og dette gjelder for alle dyreslag. Vi må ta med at vi høster betydelig med norskprodusert grovfôr. Etter opphav og opprinnelse er den norskproduserte andelen av alt dyrefôr så høy som 77 – 80 prosent for alle dyreslag. Hvis vi fordeler dette etter fôrtype er 45 prosent kraftfôr, 34 prosent høstet grovfôr, 19 prosent beite og to prosent annet fôr, sier Nyeng.