Utenlandske ansatte gir utfordringer

Flere svineprodusenter har utenlandske ansatte. Strenge koronatiltak betyr ekstra ­utfordringer.

Korona- og strenge innreiserestriksjoner gir først og fremst utfordringer for bær- og grønnsakprodusenter. Det er en utfordring å innkvartere mange arbeidere. Hvis en person blir syk kan det ha store konsekvenser. Husdyr­produsenter skal normalt ha inn en arbeidstaker slik at det er lettere å finne løsninger for innreisekarantene. Det er også både mindre sjanse og har normalt færre konsekvenser om den ene blir smittet.

– Vår erfaring er at det stort sett går greit å få inn arbeidskraft fra utlandet. Det er generelt bær og grønnsak­produsenter eller de som skal ha flere arbeidere som har størst utfordring med koronarestriksjonene. Det er også vanskelig å argumentere for at en skal ha inn jordbærplukkere allerede i april, forteller Hans Nummestad, leder i Landbrukstjenester Østfold.

Men gårdbrukere som skal ha inn arbeidere må ordne det slik at alle papirer er i orden før de ansatte krysser grensa. Nummestad anbefaler at den som kommer har med ansettelseskontrakt som viser at de ikke er ferske i jobben. Poenget er at dette er kvalifisert arbeidskraft. Det kan også være smart med et skriv/attest fra Landbrukstjenester om hvilken produksjon du driver (bær og grønt­produksjon pluss husdyr­produksjon regnes som samfunnskritisk oppgave), og der det påpekes at det er vanskelig å få tak i kvalifisert arbeidskraft. I tillegg kreves godkjennelse av innkvartering med henblikk på karantene av Arbeidstilsynet. Her skal hver ansatt ha enerom med tilgang til internett, eget bad og eget kjøkken/måltidsordning. Alternativt må arbeidstageren ta 10 dager på karantene­hotell. Dessuten må alle som kommer ha en døgnfersk negativ koronatest fra hjemlandet.

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP