Spedgrisen må få nok råmelk

Det er for mange spedgriser som dør. I smågrisproduksjonen her i landet ligger tapet på rundt 15 prosent fram til avvenning. De første dagene etter grising gir størst dødelighet.

Spedgrisen må få nok råmelk

Det er for mange spedgriser som dør. I smågrisproduksjonen her i landet ligger tapet på rundt 15 prosent fram til avvenning. De første dagene etter grising gir størst dødelighet.

Den store variasjonen i tapsprosent en ser mellom besetningene indikerer at det for mange smågrisprodusenter bør være fullt mulig å redusere tapsprosenten. Størst tap er det de første dagene etter grising, og dødsårsakene relateres oftest til problemkomplekset sult, nedkjøling og ihjelligging. Her er spedgrisens mulighet og evne til raskt å få i seg råmelk av god kvalitet, og i store nok mengder, helt sentralt. Råmelka har høyt innhold av immunstoffer (immunglobuliner), men også viktige næringsstoffer som gir mye energi. Tarmslimhinna sin evne til å suge opp de store immunglobulinene i råmelka avtar raskt etter fødsel og evnen er begrenset til de første 24–36 timene. Den første tida etter fødselen er derfor svært viktig for at spedgrisene skal få tilstrekkelig av de livsviktige immunglobulinene. Immunglobulinene i råmelka kommer vesentlig fra purkas blodserum, og immunglobulin G (IgG) utgjør ca 80% av totalmengden.

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP