Riktig fôring gir bedre klauver

Svinegenetikk i rask fremgang betyr også endring i det ernæringsmessige behovet til dyra. Større krav stilles til fôrleverandør og svineprodusent når det gjelder fôrsammensetning og riktig bruk av fôret for å sikre balansen mellom høy ytelse, god helse og dyrevelferd.

Bilde: Elin F. Gjestvang (t.h.) og Kathrine Lunde, Norgesfôr

Kilder til vitaminer og mineraler
Vitaminer og mineraler er involvert i alle prosesser i kroppen og lagres kun i varierende grad i dyret. Grisen er derfor avhengig av et jevnt inntak gjennom fôret for å yte optimalt. Mange mineraler, og noen vitaminer, har i tillegg en øvre grense for hva som er lov å tilsette i fôret. For å sikre god produksjon og helse hos dagens fôr­effektive gris er det avgjørende at det brukes kilder til vitaminer og mineraler, hvor mest mulig av tilsatt mengde tas opp i tarmen. De tradisjonelle kildene til mineraler har vist å ha et relativt lavt opptak. Dette underbygges blant annet av undersøkelser som viser at avlspurker, som har fått tradisjonelle kilder til mineraler i fôret, er tappet for mineraler i kroppen etter å ha avvent bare tre kull.

Fokus på klauvhelse

I Norge er klauvbetennelse en av de vanligste sykdomsregistreringene hos purker, og behandles ofte med antibiotika.

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP