Plukkslakt, eller alt inn og alt ut?

Skal man i en travel hverdag sette av tid og veie gris for plukkslakt? Eller skal man styre mot en fornuftig gjennomsnittsvekt og levere hele innsett samlet? Valg av utslaktingsstrategi har vært et tema både i Svin og Slaktegrisforum den siste tida.

Plukkslakt, eller alt inn og alt ut?

Skal man i en travel hverdag sette av tid og veie gris for plukkslakt? Eller skal man styre mot en fornuftig gjennomsnittsvekt og levere hele innsett samlet? Valg av utslaktingsstrategi har vært et tema både i Svin og Slaktegrisforum den siste tida.

For å belyse dette hentet vi inn slaktedata for et innsett fra en Nortura-produsent som kjørte bokstavelig talt alt inn / alt ut i 2011. Han satte inn litt over 700 gris og slaktet alle i løpet av tre dager etter en framfôringstid på snaut 14 uker. Tilvekst totalt var på moderate 913 gram/dag, fôrforbruk på 2,9 FEn/kg tilvekst, og kjøttprosenten havnet på 60,1. Nedgangen i kjøttprosent med økende slaktevekt var forholdsvis bratt og ble beregnet til -0,22 prosentpoeng per kg slaktevekt ut over 79 kg. Spredningen i slaktevekt var svært stor; fra 57 kg til 111 kg. Det ble levert hele 123 slaktegris over 90 kg slaktevekt.

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP