Slaktegrisfôr:
Ny selenkilde, nye antioksydanter, mindre A-vitamin
Fôring av slaktegris betyr å balansere protein og energi best mulig. – Velg fôrblandinger tilpasset besetningen og dine mål, anbefaler Kathrine Lunde i Norgesfôr.
– Det har skjedd en del med svinefôret fra Norgesfôr det siste året. Vi har for eksempel byttet kilde til organisk selen. Vi bruker nå organisk selen i form av selenomethionine. Vi har også byttet kilde til andre mikromineral for å sikre bedre opptak til rasktvoksende gris, forteller Kathrine Lunde i Norgesfôr. Samtidig er det redusert noe på innhold av vitamin A til slaktegris.
– Høyt nivå av vitamin A reduserer opptak av vitamin E. Dette må derfor balanseres riktig. Det nyeste tiltaket Norgesfôr har gjort med kraftfôret er å tilsette noen nye antioksidanter for å supplere vitamin E og selen, avslører Lunde. Generelt mener hun det ikke er nødvendig å gi ekstra tilskudd av selen og vitamin E til grisen. Unntaket kan være for de som har gris med veldig høy tilvekst, eller/og hvis det kan være miljøutfordringer i besetningen.
– Men gir du tilskudd i perioder bør du gjøre dette som en rutine, og minst hver andre dag for å ha optimal effekt, anbefaler Lunde.