Kvalitetskrav krever fortsatt kornimport
Det må fortsatt importeres kornråvarer som holder kvaliteter som ikke kan produseres i Norge. Dette gjelder også i sesonger med norsk overproduksjon av korn.
Dette går fram av rapporten «Rom for bruk av norsk korn», som Norske Felleskjøp avsluttet før jul. Det pekes på at norsk kornproduksjon skjer i randsonen for hvor det er rasjonelt å dyrke korn. Derfor er det vanskelig å produsere samme kvaliteter som er tilgjengelige i mer tempererte strøk.
Men rapporten slår også fast at det er viktig å sikre at videreforedlingen av korn i Norge så langt som mulig skjer på norskproduserte varer. Derfor ser felleskjøpene behov for å definere minimumsbehovet for importerte matkorn- og karbohydratråvarer.
Grisen er storforbruker
Rapporten slår også fast at norsk svineproduksjon i alle former er storforbruker av norsk korn. Smågris- og purkefôr bør ha en viss mengde hvete, og denne kan utmerket godt være norsk.