Kraftfôrbransjen svarer om mykotoksiner

FK Agri og de andre aktørene i kraftfôrbransjen svarer på Langeteigs forslag til grenseverdier mykotoksiner.

Kraftfôrbransjen svarer om mykotoksiner

FK Agri og de andre aktørene i kraftfôrbransjen svarer på Langeteigs forslag til grenseverdier mykotoksiner.

Felleskjøpet Agri forholder seg til Mattilsynet sine anbefalte grenser i sin produksjon av kraftfôr, og har nå et omfattende kontrollprogram både på råvare og ferdigvaresiden når det gjelder mykotoksiner i kraftfôr. Ut i fra tilgjengelig kunnskap på området så har vi ingen holdepunkter for å mene at dagens grenser skulle ligge på et uforsvarlig nivå, sier Karin Røhne i Felleskjøpet Agri.- Så opplever vi som fôrprodusent også fra tid til annen uforklarlige sykdomstilfeller/mistrivsel i besetninger som kan knyttes opp mot mulig mykotoksinproblematikk. I disse tilfellene blir fôret undersøkt, samtidig som en kartlegger andre mulige årsaksforhold, som kvalitet på strø, fôringshygiene, mulige virus eller bakterieutbrudd, luft – og vannkvalitet og lignende, sier Røhne.Dyrs toleranse i forhold til toksiner varierer med art, og kan antagelig også variere innen art, avhengig av genetikk, helsetilstand, produksjonseffektivitet og det vi med et samlebegrep kan kalle andre støyfaktorer i miljø. Når det gjelder mykotoksinet DON så er det slik at griser i liten grad bryter ned dette, mens fjørfe og voksne storfe bryter ned DON i fordøyelsessystemet. Derfor er de anbefalte maksimumsverdiene i fôr til gris vesentlig strengere enn de vi finner til fjørfe og storfe. I tillegg er det slik at de anbefalte retningslinjene knyttet til maksimumsverdier i ferdigfôr til gris er satt til 500 DON (500µg) men den i EU ligger på (900 µg).

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP