Kan grasprotein bli nytt grisefôr?

Det er et sterkt ønske om å øke selvforsyningsgraden av fôr til norsk svineproduksjon. Gras komplementerer det norske kornet godt. Derfor kan bio-raffinert gras bli en viktig ingrediens i grisens diett i framtiden.

av Eli Gjerlaug Enger, avlsforsker Norsvin SA og Anne Ingvoldstad, fagsjef optimering Felleskjøpet Agri SA

Trenger mer protein
Legger vi godviljen til kan vi være selvforsynt med karbohydratråvarer til norske griser. For å skaffe nok protein trengs derimot helt ny kunnskap og teknologi. Det bør produseres så mye belgvekster og oljevekster som mulig, da dette også er gode vekstskifter, men det begrenser seg dessverre til de aller beste klimatiske strøk. Store prosjekter jobber svært godt med å utnytte ressurser som tre, alger, tang, tare og animalsk protein. Flere har også fått øynene opp for at bruk av gras kan være en ypperlig måte å øke selvforsyningsgraden på i fôr til norske husdyr. Det jobbes med dette på flere fronter.

Graslandet
Er det noe Norge har mye av så er det arealer egnet for produksjon av gras. Forholdene for grasproduksjon er styrket med et fuktigere klima, men dessverre har vi i 2017 sett at været har vært for vått selv for tradisjonell grasproduksjon på mange steder her til lands. Det prosjektet vi har gjennomført på Stange i Hedmark i sommer er spennende i så måte, da det gir tørt og fint surfôr uten fortørking.

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP