Grisunger dør av kulde

Det er et undervurdert problem at de fleste dødsårsaker for smågris i dieperioden faktisk skyldes nedkjøling umiddelbart etter fødselen (hypotermi). Ved å forbedre miljøet rundt grising kan overlevelsen øke med så mye som én grisunge per kull.

Grisunger dør av kulde

Det er et undervurdert problem at de fleste dødsårsaker for smågris i dieperioden faktisk skyldes nedkjøling umiddelbart etter fødselen (hypotermi). Ved å forbedre miljøet rundt grising kan overlevelsen øke med så mye som én grisunge per kull.

Av Trine Sunn Kammersgaard rådgiver Midtjysk Svinerådgivning Derfor har en dansk doktorgradsstudie fokusert på perioden tidlig etter fødsel, og hva som skal til for å begrense hypotermi og tidlig smågrisdødelighet. De første timene avgjør grisens skjebne! Norske, danske og britiske studier har vist at lav kroppstemperatur én eller to timer etter fødselen korrelerer sterkt med dødelighet kategorisert som: sult, ihjelligging og sykdom. Dette gjaldt både utendørs og innendørs besetninger, og i løsdrift så vel som i fikseringsfjøs. Men det er stor variasjon i hvor godt smågrisen takler overgangen fra varmen ved purka, til det noe kjøligere bingemiljøet, hvor de i stor grad er nødt til selv å holde kroppstemperaturen på et optimalt nivå.

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP