Griser kan gomle grantrær

Drømmen om å lage helnorsk svinefôr har blitt virkelighet. «Woody» ble navnet på de ­første norske grisene som ble fôret opp på blant annet gjær fra norske grantrær. De ble slaktet og spist i fjor.

Det skapte stor begeistring, og de ­første «grangrisene» ble fortært i fjor blant annet på Arendalsuka og Dyrsku’n i Seljord. Det var superkokker som serverte, og stemningen var stor.

Gjær fra gran
De 48 smågrisene i forsøket ble fôret med gjær fra norsk gran i smågrisfôret fra avvenning ved 28 dager og i fire uker før de ble slaktet. På denne måten ble 40 prosent av proteinbehovet erstattet av næringsrik gjær produsert av norsk gran. Det var med andre ord hundre prosent norskbaserte fôr­råvarer i smågrisfôret.

Drømmen om å lage hundre prosent norskprodusert svinefôr lar seg altså realisere. Det er også dette som noe av drømmen bak det storstilte «Foods of Norway»-prosjektet. Målet er å ut­vikle fôr til norske husdyr og norsk oppdrettsfisk som er basert på kjente norske råvarer som for eksempel biomasse fra skogen og biomasse fra havet.

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP