Gris gir økoløk og gras
– Prosjektet må videreutvikles, men det kan absolutt være interessant. For oss kunne grassaft til grisen vært en naturlig del av kretsløpet på gården, sier Nils Olve Gillund (38).
Han driver garden Guldkunrud i Ottestad i Stange på fjerde året, og er Norges største produsent av økologisk kepaløk, gul og rød. I år dyrket de økologisk løk på cirka hundre dekar, og fikk ei totalavling på omlag 250 tonn, eller omtrent halv avling av det en oppnår i konvensjonell produksjon. Løken leveres til Bama.
– Jeg vil nesten gå så langt som å si at grisen er en forutsetning for den økologiske løkproduksjonen. Grisemøkka er rik på fosfor, et næringsstoff som er viktig i løkproduksjonen, sier Nils Olve. I tillegg bruker de råstoffer fra tang og tare, råstoffer som fungerer som katalysatorer for bedret næringsopptak i kulturvekstene.
Vi rusler gjennom det nye grisehuset som ble tatt i bruk i år sammen med Nils Georg Gillund, faren til Nils Olve. Han drev kombinert svineproduksjon i sin tid, men nå er det bygd nytt for ren slaktegrisproduksjon. En gammel del er ombygd, og den henger sammen med den nye delen. De belaster ikke bingene så hardt som de kanskje kunne ha gjort, men produserer årlig omlag 1900 slaktegriser. Han synes slaktegrisene gir en fin og interessant produksjon.