Fôrutnytting hos slaktegris
Fôrutnyttinga hos slaktegrisen har stått på stedet hvil i mange år, mens andre viktige produksjonsegenskaper i svineproduksjonen har vist stor framgang. Hva kan fôrprodusenten og du som slaktegrisprodusent gjøre for å bedre fôrutnyttinga?
Fôrutnytting hos slaktegris
Fôrutnyttinga hos slaktegrisen har stått på stedet hvil i mange år, mens andre viktige produksjonsegenskaper i svineproduksjonen har vist stor framgang. Hva kan fôrprodusenten og du som slaktegrisprodusent gjøre for å bedre fôrutnyttinga?
Effektiviteten i slaktegrisproduksjonen har nær sammenheng med fôrforbruk. InGris-statistikken viser at gjennomsnittlig fôrutnytting i norske slaktegrisbesetninger ligger stabilt på rundt 2,7 FEn/kg tilvekst (Figur 1). Men det er stor spredning mellom de beste og de dårligste produsentene (Figur 2). Når det er så store forskjeller i oppnådd fôrutnytting, betyr det at potensialet for forbedring er til stede for mange. Ved å forbedre fôrutnyttinga med 0,1 FEn/kg tilvekst vil en slaktegrisprodusent som produserer opp til konsesjon kunne øke dekningsbidraget sitt med ca. 55.000 kr/år.