Fôr grisen sterkere
Dagens griser bør få et fôr som har et høyere proteininnhold for å kunne utnytte sitt potensiale fullt ut. Dette kan gi bedre tilvekst og fôrforbruk.
Av Margareth Fosseng, fagsjef FK Agri
I løpet av de siste fem årene har den norske slaktegrisen vist stor framgang på tilvekst. Vi ser derfor at det er behov for å fôre slaktegrisen noe sterkere, enn det som var anbefalingen for noen år siden.
Proteinet omsettes fort
Som en hovedregel for å fôre dagens rasktvoksende gris anbefaler vi at de som har en tilvekst på over 1050 g/ dag, og eller et fôrforbruk under 2,5 FEn/ kg tilvekst, blir fôret med kraftfôr fra Stjerne-sortimentet fram til de har nådd en levendevekt på omkring 50 kg. I denne perioden har grisen et stort potensiale for tilvekst, og protein i fôret omsettes raskt til kjøtt. Hos ung gris er magemålet en begrensende faktor for fôropptak. Det er derfor viktig at fôret inneholder både nok energi og protein slik at man ikke begrenser tilveksten.