Dette mener Norgesfôr

Nicole Frost Nyquist, Inger Johanne Karlengen, og Stine Gregersen Vhile, henholdsvis utviklingssjefer for svin, generell fôrkvalitet og drøv og hest i Norgesfôr, svarer slik;

Dette mener Norgesfôr

Nicole Frost Nyquist, Inger Johanne Karlengen, og Stine Gregersen Vhile, henholdsvis utviklingssjefer for svin, generell fôrkvalitet og drøv og hest i Norgesfôr, svarer slik;

– Mange bruker begrepet fôrenhet som om det er en klar og tydelig enhet. Det er det ikke. Da man tok i bruk fôrenheter (FE) for å angi energiverdien av fôr til svin, ble en fôrenhet beregnet til å tilsvare nettoenergiinnholdet i ett kilo bygg ved 86 prosent tørrstoff. Begrepet nettoenergi kan defineres som den energien som er igjen til grisen for produksjon og tilvekst, når man trekker fra den energien som forsvinner til gjødsel, urin, metan (gass) og varmetap ved omsetningen av fôret. For at grisen skal kunne utnytte energien i fôret, bruke energien til å vokse etc., er den avhengig av å kunne fordøye og ta opp mest mulig av de ulike næringsstoffene som fôret inneholder. Dette beregnes på bakgrunn av resultater fra fôringsforsøk der de enkelte råvarenes fordøyelighet i grisen måles. Med andre ord; hvor mye grisen spiser og hvor mye som forsvinner rett ut til varme, i urin, i avføring etc. avhenger av hvor fordøyelig råvaren beregnes å være. Fordøyelighetskoeffisienten til en råvare anslår altså hvor mye grisen kan nyttiggjøre seg råvaren. Fordøyelighetskoeffisientene er derfor en målt variabel som deretter legges inn i en formel for utregning av fôrets nettoenergi. Denne gir grunnlaget for utregningen av den norske fôrenhet netto (FEn).

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP