Stor tro på svensk kjøtt- og svineproduksjon

Svenske butikker vil ha mer svensk kjøtt i kjøttdisken. Slakteribransjen merker mer trykk og etterspørsel etter svensk kjøtt. Svenske svineprodusenter får nå rundt tre kroner mer per kilo enn danske kollegaer.

Publisert

Svenske forbrukere ønsker seg kjøtt fra svenske gårder. Svenske slakterier tar tilbake markedsandelene de mistet i årene etter at Sverige gikk inn i EU. Vegetartrenden er fallende. Nå er det rene svenske råvarer folk vil ha. Det er dessuten en myte at kjøttproduksjon ikke er bærekraftig. Grisen er det dyret som er best egnet til å utnytte både biprodukter fra svensk matvareproduksjon samt svensk hvete og bygg som ikke holder matkvalitet. Og snart må restaurantene fortelle hvor kjøttet de serverer kommer fra. Det siste vil gi enda mer trykk på svensk kjøtt. 

Dette kom fram i foredrag lederne for slakteriene i henholdsvis Scan og Dahlberg i Sverige holdt på årsmøte til svenske svineprodusenter nylig. Svenskene avholder et åpent årsmøte. Det hele er mer som en minikongress med 300 deltagere. Slakteriene Dahlberg og Scan var hovedsponsorer. Og som sponsorer på årsmøte holdt de hvert sitt foredrag. Scan het inntil i vinter HK Scan, men fra mars heter det Scan etter at Lantmännen kjøpte selskapet av finske eiere. Tilbakekjøpet er stort i Sverige. Det blir som om Felleskjøpet skulle kjøpt Nortura og Gilde-merket etter at det først hadde vært på utenlandske hender. Lantmännen, eid av 18000 svenske gårdbrukere, fikk et rekordresultat i 2023. De er et selskap som har muskler til å investere i et underinvestert Scan. 

Stor tro 

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP