Økte smågris- og slaktepriser gir løft
Økte priser på smågris og slakt gir et etterlengtet og nødvendig løft for svinenæringa. Det er særlig smågris- og kombinertprodusentene som ser en økning i 2. halvår 2021. Økte smågrispriser gir mindre økning i dekningsbidraget for slaktegrisprodusentene.
Målfrid Narum, fag- og seminsjef Norsvin
Overgang til volummodellen
Etter årets jordbruksoppgjør har vi gått fra målpris og over til volummodellen på gris. Det avtales altså ikke målpris for avtaleåret slik vi hadde tidligere, men Nortura har nå som markedsregulator ansvar for å fastsette “Planlagt Gjennomsnittlig Engrospris” (PGE) til riktig nivå i forhold til markedssituasjonen. Dette gjelder både for gris, lam, storfe og egg. Gris gikk over fra målpris til PGE 1. juli 2021. Konsernstyret i Nortura fastsetter engrosprisene hvert halvår. I tillegg utarbeider Nortura en prisløype gjennom året med ukentlig fastsatt pris som bidrar til å balansere markedet. Engrosprisen settes på bakgrunn av vurderinger knyttet til blant annet marked, produksjonskostnader og internasjonale forhold.
Priser på smågris og slakt
Den planlagte prisløypa for 2. halvår gir en gjennomsnittspris som er ca. 1,50 kr høyere per kg svinekjøtt sammenlignet med prisen i 1. halvår. Vi antar at gjennomsnittlig noteringspris på smågris i 2. halvår blir ca. 950 mot 875 kr i 1. halvår 2021. Dette gir i snitt 914 kr for hele 2021, mot snittpris 794 i 2020, altså en økning på 120 kr per gris. Ser vi tilbake til 2019 var noteringsprisen i snitt bare 716 kr, altså ca. 200 kr lavere enn i år.