Økte priser og høyere vekter ga løft

Sammenlikner vi 1. halvår i 2021 med 2. halvår i 2020, ser vi en økning i deknings­bidragene på 6-16 prosent i svineproduksjonene. ­Prosentvis er økningen størst for smågris- og kombinertprodusentene.

Målfrid Narum, fag- og seminsjef Norsvin

De økte sine dekningsbidrag i perioden med henholdsvis 14 og 16 prosent. Økningen er minst hos slaktegrisprodusentene og satellittene med henholdsvis 6 og 8 prosent. Slaktegrisprodusentene hadde imidlertid den største økningen av alle fra 2019 til 2020.

Priser
Som nevnt i forrige Grisebørs var snitt utbetalingsprisen i 2020 kr 25,67 per kg, og dette var kr 1,90 høyere enn i 2019. Dette er pris uten puljetillegg, kvantumstillegg og kombitillegg. Etter siste prisøkningen på 20 øre per kg i april-21 ligger snitt utbetalingspris nå i mai på ca. 27,30 kr (med snitt kjøttprosent 60,6). Dette er ca. 60 øre under noteringsprisen i klasse S (kjøttprosent 60). At snittprisen ligger så mye under prisen i klasse S, kan tyde på at mange produsenter fortsatt har en del å hente på mindre variasjon i kjøttprosent og slaktevekt. Prisen faller med 80 øre per kg når slaktevekta går over 95 kg, og nye 80 øre per kg over 97 kg. Det er altså svært viktig for lønnsomheten å unngå slaktevekter over 95 kg. Prisen på slaktet reduseres med ca. 50 kr hvis slaktevekta øker fra 95 til 96 kg, og i tillegg har du en ekstra fôrkostnad på 15-20 kr. Kjøttprosent under 60 gir lavere pris per kg (40 øre nedgang i pris per kg kjøtt pr prosentenhet ned til 55 i kjøttprosent, videre 60 øre nedgang per kg), mens det er mindre å hente når kjøttprosenten er over 60 (20 øre tillegg per prosentpoeng opp til 65, deretter utflating).

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP