Lite presis rapport

Gilde Norsk Kjøtt føler seg lite bekvem med deler NILFs analyse av bruttomarginene i kjøttsektoren. Kjøttsamvirket erkjenner at bruttomarginene har økt, men mener at forklaringene ikke kommer fram i undersøkelsen.

Lite presis rapport

Gilde Norsk Kjøtt føler seg lite bekvem med deler NILFs analyse av bruttomarginene i kjøttsektoren. Kjøttsamvirket erkjenner at bruttomarginene har økt, men mener at forklaringene ikke kommer fram i undersøkelsen.

Kjøttindustrien blir dermed sittende igjen som syndebukk. Undersøkelsen fra Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) het «Marginer i kjøttsektoren – utvikling i priser fra bonde til butikk». Den ble gjort på oppdrag fra regjeringen, og viste at forbrukerprisene på storfe- og svinekjøtt økte med 8 prosent i perioden 2000–2004. Godtgjørelsen til bøndene sank i samme periode med 5,5 prosent. Også dagligvarekjedenes bruttomargin gikk ned, mens altså kjøttindustrien økte sine bruttomarginer. Bruttomargin betyr salgsinntekt fratrukket råvarekostnad, og er derfor ikke et uttrykk for fortjeneste. Bedriftens fortjeneste framkommer ved å trekke lønnskostnader og kostnader til øvrige innsatsfaktorer fra bruttomarginen.

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP