Korona gir for lite norsk svinekjøtt
Vi lager mer mat hjemme og grensehandelen er minimal. Det er nå økt etterspørsel etter både svinekjøtt, egg og meieriprodukter.
Landbruksdirektoratet overvåker forsyningene av landbruksvarer i Norge og inn til landet. Det regelmessige rapporterer til Landbruks- og matdepartementet.
– Det mest påtagelige trekket ved forsyningssituasjonen i månedsskiftet august/september, er underskuddet på norskprodusert svinekjøtt, sier seksjonssjef Harald Weie i Landbruksdirektoratet.
– På mindre enn ett år er overskudd snudd til underskudd. Produksjonsnedgangen var i utgangspunktet ønsket og planlagt. Det ble etablert en utkjøpsordning for å redusere overskuddet, og markedsregulator oppfordret til reduksjon. Så kom koronautbruddet, og etterspørselen økte markant. Langt flere av oss var i Norge i grillsesongen enn det som er vanlig, og grensehandelen ble sterkt begrenset.