Bildet: RoBUTCHER er en metode som er framtidsretta, og som kan snu opp ned på mye i slakteribransjen. En utfordring er finansiering for å komme videre, sier Ole Alvseike, fagdirektør FoU og innovasjon i Animalia (t.v). Her sammen med prosjektleder Alex Mason på NMBU.

RoBUTCHER

– hvor går veien videre?

Slakting er i dag organisert i slaktelinjer der mage og tarm fjernes først etter skolding og sviing. I prosjektet RoBUTCHER er slakte- og skjæreprosedyren snudd på hodet. Spørsmålet er om prosjektet fortsetter, og om idéen blir kommersialisert?

SVIN skrev i 2019 om det norske EU-finansierte prosjektet RoBUTCHER. Det kan snu opp ned på slakting og gjøre «små» slakterier mer framtidsretta. Nylig er også prototypen av slakteroboten testet på et mindre slakteri tilknyttet Max Rubner Institut i Kulmbach, Tyskland. Prosjektet i regi av NMBU og Animalia avsluttes i sommer, men det er håp om at det fortsetter i en eller annen form.

– Til tross for pandemi og en del andre uforutsette hendelser så har vi nådd de målene vi satte oss da vi startet for over tre år siden. Vi har en fungerende fabrikkcelle som skjærer ned gris automatisk. Men for å få et salgbart produkt trengs det mer ressurser for å videreutvikle dagens løsning, forteller prosjektleder Alex Mason NMBU til Go’Mørning.

Har ambisjoner
Det er en ambisjon å arbeide videre med konseptet med de aktørene som har vært med hittil. En utfordring med finansiering av nye EU-prosjekter er at forskningsprosjekter med animalsk mat, kjøtt og slakting ikke er nevnt i utlysningene.

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP