Hva er riktig slaktevekt?
Markedssituasjonen og markedsregulators dilemma rundt slaktevekter har reist spørsmålet; hva er riktig slaktevekt? I denne artikkelen forsøker vi å vurdere hva som ville vært riktig slaktevekt for produsentene dersom markedet kunne ta imot all gris.
Hva er riktig slaktevekt?
Markedssituasjonen og markedsregulators dilemma rundt slaktevekter har reist spørsmålet; hva er riktig slaktevekt? I denne artikkelen forsøker vi å vurdere hva som ville vært riktig slaktevekt for produsentene dersom markedet kunne ta imot all gris.
Dersom vi forutsetter et fritt marked med plass til alt vi produserer av slaktegris, vil vi kunne filosofere rundt hvor tung slaktegrisen bør være for at bonden skal tjene mest mulig. Her burde vi tatt inn både slaktekostnader og betalingsvilligheten fra konsumentene når det gjelder ulike størrelser, men vi har valgt å se bort fra dette. Det som isolert sett er riktig for produsentene er ikke nødvendigvis riktig for slakteri eller konsument.