Tror lys, luft og bevegelse gir bedre kjøtt
Binger med god plass til å romstere, rotemateriale og bra med dagslys fører til at dyra beveger seg mer og produserer fastere kjøtt. På denne måten satser fire nederlandske svineprodusenter på forbrukere som vil betale litt mer.
Tror lys, luft og bevegelse gir bedre kjøtt
Binger med god plass til å romstere, rotemateriale og bra med dagslys fører til at dyra beveger seg mer og produserer fastere kjøtt. På denne måten satser fire nederlandske svineprodusenter på forbrukere som vil betale litt mer.
Gert (43) og Gelinda Kok (37) har i to år hatt 600 griser i grupper på 50 dyr i et spesialtilpasset fjøs i den historiske landsbyen De Schans i Nederland. Dyra på gården skal leveres til slakteriet Vion sitt konsept “Good Farming Start” (GFS) som har én stjerne under “Better Life” programmet. Avhengig av antall dyr og andre kriterier, får produsenten en bonus på tre til åtte cent per kilo slaktevekt. Kok mottar sju cent i bonus. Da Gert og Gelinda bestemte seg for å investere i en ny driftsbygning ville de at svinekjøttet deres skulle være av enda bedre standard enn GFS. Dette var fordi GFS er på vei til å bli den nye standarden i Nederland. Produsentene står dermed i fare for å miste bonusen. – Flere og flere land blir selvforsynte. Derfor ønsket vi å rette markedsføringen vår mot nederlandske forbrukere som er villige til å betale litt mer gjennom å kjøpe høykvalitet i stedet for masseprodusert kjøtt, sier Gert. Ved et besøk hos en kollega med binger hvor han så hvordan dyra kunne rote rundt, var valget enkelt for Kok.