Sverige

Svinepest, tørke, kjøttpris, kinesere og vegetarianere

– Du må hele tiden være på hugget. Jobben har bare blitt mer krevende de siste årene, sier Ingemar Olsson, leder for Sveriges svineprodusenter til Svin.

Vi er på Alkvetterns herregård øst i Värmland. Her holder Elisabeth og Ingemar Olsson til. Ingemar er leder for Sveriges Grisföretagare, men Elisabeth er sjef i grisehuset. Gården med 6000 daa jord under plogen (inkl. leid jord) har tidligere vært nav i en purkering. Men nå har de bygd egen fødeavdeling samt slaktegrisavdelinger. Besetningen er på 400 purker, det er to ukers puljesystem der annenhver pulje selges som smågris, mens øvrige puljer fôres fram på gården.

Ukentlige møter om svinepest
Bortsett fra i onner og helger er Ingemar veldig ofte borte fra gården. Vi møter han en søndag i oktober. Da har han jagd elg på formiddagen, men har satt av tid til Svin etter jakta. I seks år har Ingemar ledet Sveriges Grisföretagare.

– Verden og Sverige har blitt anner­ledes på disse seks årene, og jobben som leder er mer krevende, sier Ingemar. I øyeblikket er svinepesten som truer kanskje viktigste enkeltsak. Hver uke er Ingemar med på et telefonmøte om dette. På møtet deltar veterinærmyndigheter, Jordbruksverket og også noen ganger tollmyndighetene. Det skjer en oppdatering om status ute i Europa, og tiltak i Sverige.

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP