Optimisme i Sverige
Svenske svineprodusenter har blitt et slags referanse for bærekraftig europeisk svineproduksjon. De får stabil merbetaling for kjøttet, og etter nesten 10 års pause bygges det igjen grisehus i nabolandet.
Av Erling Mysen
Bilde: Hvem som ble best på gris i Sverige for 2016 avsløres med prisutdeling i en av pausene under årsmøtet. I klassen smågrisproduksjon vant Anna og Ørjan Bertilsson fra arrangørklubben Halland i år igjen med 30,8 avvente.
Sveriges Grisföretagare avholdt nylig årsmøte i Halland sør i Sverige. Årsmøtet er i seg selv svært annerledes enn hva vi er vant til. Det var for eksempel kun 17 frammøtte utsendinger til møtet. Selve møtet med valg tar bare et par timer, og er åpent for alle. Og resten av årsmøtedagen er avsatt til et åpent faglig program. Årets møte og fagprogram samlet cirka 200 deltakere eller mer enn 10 ganger antall delegater.
Ser til Sverige
Lederen i Sveriges Grisföretagare, svineprodusent Ingemar Olsson i Värmland, holdt en kort oppsummering om virksomheten i 2016. Han pekte på at hele Europa nå ser til Sverige og svensk svineproduksjon. Landets lave antibiotikaforbruk og gode dyrevelferd har stort fokus i presse og blant politikere. Mange utenlandske delegasjoner har siste år besøkt Sverige for å lære om deres svineproduksjon. Svenske forbrukere er villige til å betale ekstra for å få svensk kjøtt, pluss at markeder i utlandet også åpnes opp. Prisen på svinekjøtt i Sverige er nå ca. 17 SEK per kilo, eller to kroner mer enn hva danske svineprodusenter får. Smågrisprisen er ca. 700 SEK. Og dette er bra når kraftfôret koster det halve av i Norge. For øvrig klager heller ikke danske svineprodusenter nå på prisene.