Krull fra griser med krøll på halen
Fire nederlandske svineprodusenter og to slakterier samarbeider om å produsere og markedsføre svinekjøtt under navnet Krull. De har tilsammen 4000 dyr i binger med roteplass. I 2010 var Krull-kjøttet først i Nederland med en “Better Life” stjerne.
Krull fra griser med krøll på halen
Fire nederlandske svineprodusenter og to slakterier samarbeider om å produsere og markedsføre svinekjøtt under navnet Krull. De har tilsammen 4000 dyr i binger med roteplass. I 2010 var Krull-kjøttet først i Nederland med en “Better Life” stjerne.
Navnet Krull kommer fra det nederlandske ordet for krøll på halen, “krulstaart”. Ifølge produsentene har Krull-grisene bedre levevilkår fordi de kan rote rundt i sagflisa, og fordi bingene er rene på grunn av at dyra fjerner skittent strø på egenhånd. Sammenliknet med konvensjonelle gårder har dyra 25 prosent mer gulvplass og går i større grupper. Det faste golvet og strømaterialet gjør oppvarming unødvendig. I tillegg får dyra mer dagslys. Ifølge produsentene er klimaet også bedre på grunn av at strøet binder til seg ammoniakk fra gjødsla. Det er meninga at 25 prosent av Krull-grisenes fôr skal være av lokal opprinnelse. Utsalgsstedene for Krull-kjøtt inkluderer 25 slaktere.