Foto: Norsvin
Nye og bedre metoder for
analyse av kjøttkvalitet
I en nylig avsluttet studie har Norsvin, NTNU og Animalia undersøkt bruken av hyperspektral teknologi for en mer nøyaktig vurdering av kjøttkvalitet, spesielt med fokus på kjøttfarge og marmorering.
Kjøttfarge og grad av synlig fett er viktig for forbrukeren. Når data for kjøttets utseende skal samles inn kan vurdering av kjøttfarge og intramuskulært fett (IMF) gjøres både subjektivt og objektivt, men ingen av metodene er fullgode. Hovedmålet med denne studien var å undersøke muligheten for å utvikle en mer helhetlig kjøttkvalitetsbedømming av farge og marmorering ved bruk av hyperspektral teknologi, med sikte på å oppnå høy kvalitet på data for avlsprogrammet hos gris.
Hva er hyperspektral teknologi?
Hyperspektrale kameraer muliggjør avbildning av smale spektralbånd over et kontinuerlig spektrum, og produserer spektra for alle piksler i kjøttskiven. Denne nye metoden gir en maskinsynsbasert vurdering av kjøttfarge som reflekterer kjøttkvalitet slik den oppfattes av menneskets øye.