Grovfôr i bingen inngår i datagrunnlaget for studien av magesår hos gris.

Grisens magehelse i fokus:

5200 magesekker undersøkt

Magehelse er viktig for velferden til grisen. I et samarbeidsprosjekt mellom Nortura og Animalia har det blitt samlet inn og undersøkt magesekker fra over 5200 griser i et forsøk på å se om næringens tiltak for bedret dyrevelferd har hatt effekt på grisens magehelse.

Publisert

I 2010 undersøkte norsk svinenæring 531 magesekker fra purker. Hele 26 prosent av purkene i denne undersøkelsen hadde alvorlige sår i mageslimhinnen, mens kun sju prosent hadde normal magesekkslimhinne. Med bakgrunn i de mange tiltakene som er gjort for å bedre velferden hos norske griser de seneste årene, besluttet Animalia å gjennomføre en ny og omfattende undersøkelse av magesekker hos slaktegris og purker. Håpet var at man ville kunne si om tiltakene de siste årene har hjulpet og om det var mulig å finne enda bedre tiltak for å bedre magehelsen hos gris.

Stor hjelp fra slakterier

Engasjementet har vært stort, og prosjektet har krevd betydelig innsats fra slakteriene i Steinkjer, Tønsberg og Forus. Til sammen har Animalia og slakteriene tatt ut og undersøkt magesekkene fra 4565 slaktegriser og 682 purkemager fra 54 besetninger. Fra besetningene ble det samlet inn data om drift, fôring, helse og eventuelle spesielle omstendigheter som sjukdomsutbrudd og tekniske utfordringer som problemer med fôringsanlegg. Slik tilleggsinformasjon kan gi et sammenligningsgrunnlag mot resultatene fra prosjektet fra 2010.

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP