Rypdalsatellitt i Eidsdal

– Viktig å bli dus med purka

– Du vet vi damer liker å dille litt med dyra. Men jeg tror det er veldig viktig å bruke tid på å bli dus med purka før grising. Det er viktig å få dem trygge, sier Ragnhild.

Hun og mannen har bygd opp svineproduksjonen på garden trinn for trinn. Ragnhild Døving og Jan Trygve Veiberg på Veiberg i Eidsdal har drevet satellittbesetning i Rypdal purkering siden oppstarten på midten av 2000-tallet. Garden ligger 150 meter over havet langs veien nordover fra Geiranger til Eidsdal. Det går uhyggelig mange biler og motorsykler forbi garden i turistsesongen om sommeren. Innlandsklimaet er godt, og det vokser fint frukt og bær i Eidsdal for de som er interessert i det.

Tre FTS-avdelinger
Men gris har det vært på garden siden midten av 90-tallet. Garden har begrenset med dyrka jord, og i starten var det fire-fem purker ved siden av de 13 melkekyrne i gamlefjøset.
– I 1999 bygde vi nytt grisehus med to avdelinger a 21 purker. Etter at vi gikk sammen med naboer om å bygge fellesfjøs i melkeproduksjonen i 2008 rev vi ned gamlefjøset og bygde enda en ny FTS-avdeling til purker i 2010.

I dag er det tre aktive i fellesfjøset, og mjølkekvota er på 580 tonn, sier Jan Trygve.

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP