– Vi har et dyrevelferdsmessig forsprang
– Vi har et stort forsprang når det gjelder dyrevelferd og helse. Store svineproduserende land kommer nå til oss for å lære hvordan vi har taklet utfordringene.
Det sa Norsvin-direktør direktør Olav Eik-Nes i sin årsmøteorientering. Hvordan klarer vi å håndtere løsdrift av purker i puljeproduksjon? Og det uten å kupere grisehaler? Eik-Nes mener at den norske satsingen på god helse og dyrevelferd gjennom mange år har gitt oss dette forspranget.
– Den globale trenden er at kampen om ressursene (fôr) gir økte kostnader. Vekten på kjøtt- og slaktekvalitet øker. Våre internasjonale kunder er i stor grad integrerte bedrifter. De er opptatt av hele verdikjeden. Integrerte selskaper er også opptatt av hvordan forbrukerne i butikkene tenker. De ser at dyrevelferd og økt bærekraft blir stadig viktigere for dem. Jeg tror dette er noe av grunnen til at flere nå snur seg mot oss for å se hvordan ting kan gjøres på en annen måte, sa han.
Klimagris i 2030
Erik-Nes mener at Norge har en klimagris i 2030. Satsingen på flere SPF-besetninger, sterkt smittevern og utviklingen av genetikk som styrker dyrevelferd og helse vil fortsette å gi oss fortrinn. Målet om 100 prosent norskprodusert fôr vil være innen rekkevidde om få år. Sammen med sterkere SPF-satsing, vil dette ruste norske svineprodusenter i samfunnsansvaret og kampen for en stadig mer bærekraftig produksjon.