Tokomponentfôring av purker i dieperioden?
Tokomponentfôring av purker i dietida kan forbedre proteinutnyttelsen i besetninger som allerede bruker fasefôring med drektighetsfôr og laktasjonsfôr, forutsatt at purkene tar opp minst like mange fôrenheter og total mengde fordøyelig protein i løpet av dietida som før.
Kari Ljøkjel, Felleskjøpet Fôrutvikling
For besetninger som fortsatt bruker ett og samme fôr i både drektigheten og dietida, vil vi nok en gang understreke at overgang til fasefôring vil ha stor positiv effekt på produksjon og økonomi.
Tokomponentfôring
På Norsvins fôringsseminar i slutten av november presenterte Peter Theil fra Århus Universitetet ideen om og resultater fra forsøk med tokomponentfôring av purker i dieperioden. Ved tokomponentfôring benyttes to ulike fôr samtidig i dieperioden, der det ene, som ligner på et drektighetsfôr, gis med en fast mengde på ca. 2 kg i hele dieperioden for å vedlikeholde purka, mens næringsstoffene i diefôret er «øremerket» melkeproduksjonen, og gis i takt med melkeproduksjonskurven (Figur 1). Behovet for energi og aminosyrer er ulikt for de to komponentene (vedlikehold av purke og melkeproduksjon) – siden behovet for aminosyrer først og fremst er knyttet til melkeproduksjonen. Hensikten med tokomponentfôring var å oppnå høyere melkeproduksjon og lavere holdtap hos purkene. Ideen er spennende og kan teoretisk øke proteinutnyttelsen og forbedre økonomien. Resultatene i Theils forsøk viste lavere vekttap hos purkene og høyere avvenningsvekt hos smågrisen med tokomponentfôring, men det meste av effekten kan trolig tilskrives høyere tildeling og fôropptak tidlig i dieperioden i forsøksgruppa, samt høyere konsentrasjon i diefôret som ble brukt i forsøksleddet enn i kontrollen.