Prisfall reduserer årsinntekta med 140.000 kroner
Fallet i avregningspris på slakt på NOK 1,40 per kg i august og september fører til nærmere 140.000 kr i redusert inntekt i løpet av et år for en kombinertprodusent med salg av 1100 slaktegris.
Bortimot det samme kan skje for en slaktegrisprodusent med 2100 gris per år dersom dagens pris på smågris og slakt blir stående. Særlig de tre første månedene etter prisnedgangen blir det en stor reduksjon for slaktegrisprodusentene, siden det ikke var kalkulert med prisfall på slakt da prisen på den innkjøpte smågrisen ble satt. Smågrisprisen ble redusert med NOK 70 per gris, noe som betyr at inntekta for en smågrisprodusent med 100 purker går ned med rundt NOK 200.000 på årsbasis.
Mye kjøtt
Etter gode år med markedsbalanse under koronaepidemien, er det plutselig blitt for mye kjøtt i markedet. Det gjelder både storfe og gris. På gris har det vært for mye sideflesk. Spesielt er det også at dette skjer i en periode da det ikke bygges nye grisehus eller produksjonen øker. Prognosene framover tilsier heller noe lavere produksjon. Det får folk i bransjen til å undres. Trolig er trenden at forbruket faller. Trenden kan være langsiktig tror flere.
Dårlig sommer
Det vært en svært dårlig grillsommer i Sør Norge. Først var det så tørt at en ikke kunne tenne grillen. Deretter kom regnet. Forbruket og engrossalget har falt klart mer enn forventet. Urovekkende er det også at markedsregulator Nortura sliter. Det spekuleres i at de må hente inn ny egenkapital eller skille ut og selge deler av virksomheten. SVIN har spurt fire fylkeslagsledere i Norsvin (som alle er Norturaleverandører) hva de tenker om utviklingen i Nortura, og at en kombinertprodusent på konsesjon nå taper 140.000 kr. Det skjer etter at prisen først settes ned 80 øre og deretter at omsetningsavgiften øker. Og smågrisprodusentene taper enda mer.