Kombinertprodusenten på vei ut?
Andelen smågriser som selges i markedet har nesten doblet seg i løpet av tjue år. Det har skjedd en kraftig spesialisering mot ren smågris- og slaktegrisproduksjon. Er kombinertprodusenten på vei ut?
Fullt så galt er det forhåpentligvis ikke. Men det er ingen tvil om at kombinertproduksjon har tapt seg kraftig. Utviklingen har gått sterkt i favør av ren smågrisproduksjon og ren slaktegrisproduksjon. Det viser statistikken over omsatte smågriser i markedet.
Hva skyldes det?
Hva kan grunnene være til det? Kan det ha sammenheng med grensene for konsesjonsfri produksjon? Det har ikke skjedd noe med forholdstallet mellom avlspurker og slaktegriser siden tidenes morgen, altså siden konsesjonsreglene trådte i kraft. Fortsatt er det slik at ei avlspurke tilsvarer 20 slaktegrisenheter i kombinert produksjon. Hadde dette forholdstallet fulgt effektivitetsforbedringen i smågrisproduksjonen så skulle antall slaktegrisenheter per avlspurke i dag antakelig ha vært nærmere 30 slaktegrisenheter.
Nesten doblet smågrissalgKan den sterke spesialiseringen ha sammenheng med sterk effektivitetsutvikling og økende krav til faglig spesialisering i hver av de to produksjonene? Eller kan det være at økonomisk premiering av større transporterings- og leveringspuljer har stimulert til sterkere spesialisering?