Kan vi bevare den gode norske svinehelsa – står vi ved et veiskille?

Med denne artikkelen ønsker jeg å reise debatt om lojaliteten til dyrehelsemessige og smitteforebyggende krav og retningslinjer som en samlet svinenæring har vedtatt. Er vi tilstrekkelig lojale til fellesskapets løsninger? Har kortsiktig økonomisk gevinst for enkeltaktører blitt viktigere enn langsiktig gevinst for fellesskapet?

Kan vi bevare den gode norske svinehelsa – står vi ved et veiskille?

Med denne artikkelen ønsker jeg å reise debatt om lojaliteten til dyrehelsemessige og smitteforebyggende krav og retningslinjer som en samlet svinenæring har vedtatt. Er vi tilstrekkelig lojale til fellesskapets løsninger? Har kortsiktig økonomisk gevinst for enkeltaktører blitt viktigere enn langsiktig gevinst for fellesskapet?

I en svinebesetning kan det være mange smittestoffer som lever i ”balanse” i den aktuelle besetningen, men som kan forårsake sykdom dersom den blir introdusert i en annen besetning. Bakterien som forårsaker svinedysenteri (Brachyspira hyodysenteriae) og bakterien som kan gi smittsom lunge- og brysthinnebetennelse (Actinobacillus pleuropneumoniae) er eksempler på slike smittestoff. De siste årene har vi sett omfattende utbrudd av dysenteri, som har involvert mange besetninger og som har fått store økonomiske konsekvenser.

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP