Svin nr. 9 – 2022. Bildet: Utegris vinterstid hos Gry-Beate Knapstad på gården Grøstad i Undrumsdal, Vestfold.

Kan gris utendørs være en vei å gå?

I artikkelen «Utedrift i et helhetsperspektiv» i Kjøttets tilstand 2022 mener forfatteren at slik produksjon passer best til nisjeproduksjon. I stor skala vil det være krevende både med hensyn til areal, arbeid og økonomi. Det vil også bety redusert mattrygghet og mer klimautslipp.

Enkelte mener at alle husdyr skal leve sitt liv utendørs. Det gir økt mulighet for aktivitet og naturlig adferd. Animalia og Ola Nafstad har laget en artikkel med tittel «Utedrift i et helhetsperspektiv». Den omhandler mulig produksjon av utegris i Norge. Denne artikkelen tar utgangspunkt i Animalia-artikkelen pluss at den er supplert med litt mer info fra utegrisproduksjon.

I dag er det krav om at økologiske svineprodusenter skal ha utearealer. I tillegg har produsenter i Grøstadgris et lignende krav. Men slik produksjon er det ikke mange av. Nå har dessuten Norgesgruppen sagt opp avtalen de har med Grøstadgris. Ut over dette finnes noen nisjeprodusenter med direktesalg og gris utendørs i sommerhalvåret. Men heller ikke de utgjør noe volum. Det er også svært begrenset tallmateriale for produksjonsresultater fra nevnte produsenter.

Hva er utedrift?
Den mest radikale form for utegris er at grisen går ute hele året og har kun tilgang til hytter. Dette er flyttbare hytter som gir en tørr og trekkfri liggeplass. Den minst radikale formen er at grisen har tilgang til en veranda på utsiden av grisehuset. Denne kan være laget med tak, ha gulv støpt i betong og være mulig å renholde.

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP