Bildet: Slik ser det ut når skanningen gjennomføres i avlsbesetningen til Johannes Silde. [foto: privat]
Skanner purkespekket
Kan bedre kullstørrelsen
Ved bare å bruke øynene når purkenes hold skal vurderes kan en lett gjøre store fôringsfeil. Det er også sammenheng mellom spekktykkelse og kullstørrelse. Derfor startet grisebonden og rådgiveren å skanne dem.
– Det er en klar relasjon mellom purkevekt og spekktykkelse. Og spekktykkelsen er igjen relatert til kullstørrelsen. Hvis vi fôrer purkene ut fra det vi ser bare med øynene, kan vi fort komme til å gjøre grove feil. Derfor startet vi et skanningsforsøk hos Johannes Silde i Etne, forteller Laura Lundgaard Jensen. Hun er spesialveterinær og rådgiver på gris hos Nortura Rogaland.
Kan spare penger
Det er to områder fokuset rettes mot. Det ene er ungpurkene, som gjennomgående har lavere kullstørrelse enn eldre purker. Dette ønsker de å prøve å forbedre, og da er kontroll av spekktykkelsen viktig siden den er positivt korrelert med kullstørrelsen. Ved å starte opp med spekkmåling håper Silde å sette mer fokus på fôring og holdvurdering i besetningen. Og at man kalibrerer holdvurderinga hos personalet. Målet er flere levendefødte på purker med godt eksteriør og gode bein.
Hos purkene er fokuset rettet mot å ha så jevnt hold som mulig gjennom drektighet og laktasjon. Et stort vekttap i laktasjonsperioden skal kompenseres ved økt tildeling av fôr i den etterfølgende drektighet. Det kan fort koste 150-200 kilo kraftfôr å få purkene opp i rett hold igjen – altså 500 – 600 kr per purke. Derfor er det generelt viktig å følge med på hold og fôrforbruket hos purkene.