Svin nr. 3 – 2023. Bildet: Marianne har kjent Jakob siden han var liten, og har siden den gangen tenkt at det var han som skulle overta livsverket.

Arvingen

Jakob overtok livsverket

Etter at Jakob Johnsen (21) overtok produksjonen til Marianne og Frode Vik på gården Vik i Kvæfjord kommune økte han på kort tid fra 21 til 30 avvente grisunger per årspurke.

Mye av hemmeligheten til Jakob er å få råmelk fra ku og fra purka i grisungene så raskt som mulig etter grising.

– Har du store kull med grisunger, er det veldig lurt å splitte dem opp slik at halvparten av kullet får die purka i fred og ro og spise seg mette, før du bytter om igjen når det er den andre halvparten sin tur. Ca. hver 2. time. Den andre halvparten venter under varmelampa i smågrishjørnet. Så er det også tilleggsfôring i form av Format Melkestart i to uker. Deretter Format Kvikk den resterende tida i smågrisperioden. Ganske raskt får grisungene vanlig melk fra ku også. Den drikker de fra skål, sier Jacob.

I Troms har de mål om at antall svineprodusenter skal dobles innen få år. Jakob Johnsen er på mange måter en av de det er knyttet håp til.

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP