Hanngrisforskning med ryggen mot veggen

Ny kunnskap må fram hvis forbudet mot kastrering av hanngris skal kunne kombineres med ei økonomisk bærekraftig næring. Foreløpige resultater tyder på et utsorteringsbehov på 40–60 prosent av alle hanngriser.

Hanngrisforskning med ryggen mot veggen

Ny kunnskap må fram hvis forbudet mot kastrering av hanngris skal kunne kombineres med ei økonomisk bærekraftig næring. Foreløpige resultater tyder på et utsorteringsbehov på 40–60 prosent av alle hanngriser.

– I praksis betyr dette nesten hver fjerde gris med dagens dyremateriale og driftsopplegg. Tapet for primærprodusentene er beregnet til cirka 10 millioner kroner per prosentenhet hanngris som må utsorteres. Vi kastrerer grisene utelukkende av hensyn til kvaliteten på svinekjøttet. Rånesmak og lukt er hovedsakelig knyttet til androstenon og skatol. Hvis vi ikke løser disse problemene før et forbud trer i kraft, vil det få svært store økonomiske konsekvenser, sa Ola Nafstad ved Fagsenteret for kjøtt på Husdyrforsøksmøtet 2005 i Sarpsborg.

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP