Bildet: Det er tosifret antall minusgrader på gården Grøstad i Undrumsdal, Tønsberg men både purker og slaktegris går ute i solskinnet. – Overgang fra økologisk frilandsgris til kun frilandsgris muliggjør bruk av 100 % kortreist lokalprodusert fôr, sier Gry-Beate Knapstad som sitter midt i flokken av slaktegris.
Grøstadgris ikke lenger økologisk
Grøstadgris satser videre med frilandsgris, men konseptet er ikke lenge økologisk. Frilandsgrisen skal i stedet produseres på et norsk svinefôr med lokale råvarer.
Økologisk svineproduksjon i Norge blir noen produsenter færre når Grøstadgris går fra økologisk produksjon til konvensjonell produksjon.
– Økologisk svinefôr er dyrt, og også videre i foredlingen får vi ned kostnadene når for eksempel krydderet ikke må være økologisk, forteller Gry-Beate Knapstad i Grøstadgris. Samtidig betyr økologisk i dag at fôrråvarer kan være importert fra andre verdensdeler.
Satser norsk
I stedet vil Grøstadgris satse på hundre prosent norsk lokalprodusert fôr med lavt klimaavtrykk.