Drev spredt, urasjonelt og arbeidskrevende
– Glad for å få samlet besetningen
Etter at de fikk MRSA i 2015 måtte alt saneres. Det ble den utløsende faktoren som førte til at en lenge planlagt samling av svineproduksjonen under ett tak endelig ble realisert.
– Ja, det var en stor lettelse å kunne sette i gang første grisinga i nytt hus før jul. Vi har levd med midlertidige og urasjonelle løsninger i litt for lang tid. Det gamle fjøset var fra 1979/80, men midlertidige løsninger har en tendens til å leve lenge. Vi har flyttet på griser mellom husa i 30 år, og nå har vi omsider fått alt under ett tak, sier Arne Johan Lund (40).
«Ikke fabrikk»
De driver også med kjøttfe, men det har bestandig vært gris på garden i Kasfjord, ei drøy mil nord for Harstad. Arne Johans far, Olaf Lund, bygde grisehus til 12 purker i 1979.
– Jeg søkte egentlig om å få lov til å ha 16 purker, men da fikk jeg klar beskjed av de lokale landbruksmyndighetene om at noen fabrikkproduksjon av gris skulle de ikke ha noe av i Nord-Norge, sier Olaf og trekker på smilebåndet.