Fra skipsrederjobb til frilandsgris

Monica og Kristian hadde begge god jobb i et skipsrederfirma. Men de ønsket et annet liv, og kjøpte gård i Vestby i Akershus. Der satser de fulltid på sau og frilandsgris.

I dag har de 30 purker utendørs i kombinertproduksjon. Nedenfor hagen på Holm Søndre i Vestby ligger 10 hytter på rekke og rad. Over hyttene svever en noe skummel ravnlignende drage. Den skremmer vekk måker. Ut av ei hytte titter det fram en smågris, så en til, og dermed kommer også grisemor. Grisehyttene er danske, og har smågrishjørne i det ene hjørnet.
– Eget smågrishjørne gjør at vi kan bruke smågrislampe. Det redder mange grisunger i vinterhalvåret, forklarer Kristian Sandem. Han og ektefelle Monica Been var urbane byfolk i Oslo. Der hadde de gode jobber hos skipsreder Leif Høegh & Co. De hadde ingen planer om flytte på landet og drive gård, men etter en sommerferie i Valdres for åtte år siden bestemte de seg for nettopp å gjøre det. – Vi ønsket ikke å sitte på kontor resten av livet. Vi ville prøve et liv på landet og med husdyr, forteller Monica og Kristian. I ett år lette de etter en passende gård å kjøpe. I 2010 kom de til Holm Søndre i Vestby.

Fra korn til sau og frilandsgris
Gården Holm ligger i kornområdet i Akershus og tett på grensa til Østfold. Gården har 155 daa dyrka jord og det var kornproduksjon fram til 2011. Men gårdens nye eiere satset annerledes, først på sau og grasproduksjon, og deretter frilandsgris. De første årene prøvde de å selge alt kjøttet i egen regi. Fortsatt gjør de det med sauen (40 v.f. spælsau), men grisen har blitt økologisk og selges gjennom Grøstadgris.
– Et halvt lam veier ikke mye og er relativt enkelt å selge. Men en halv gris blir for mye for de fleste. Det er både sikrere og enklere å selge gjennom Grøstadgris. De har et opplegg som gir en bra pris for økologisk frilandsgris, forklarer Kristian.

Bilde: Slaktegrisen går i hytter med plass til 10 på to separate områder. På vinteren fl yttes slaktegrisen nær gårdstun og tilgang til vann. Monica Been er Oslojente, men har sammen med Kristian tatt agronomutdannelse i helger. I dag jobber både Monica og Kristian fullt på gården i Vestby. Kristian Sandem er egentlig fra bondefamilie i Enebakk, men foreldrene har aldri drevet gård. Det gjør Kristian, og han trives med frilandsgris. Økonomisk gir grisen også klart større bidrag enn sauen. Men det er mer jobb.

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP