Forebyggende tiltak mot MRSA

Her følger en oversikt over tiltak for å forebygge forekomst av resistente gule stafylokokker (MRSA) i norske svinebesetninger.

Forebyggende tiltak mot MRSA

Her følger en oversikt over tiltak for å forebygge forekomst av resistente gule stafylokokker (MRSA) i norske svinebesetninger.

MRSA er en spesiell antibiotikaresistent variant av bakterien Staphylococcus aureus (”gule stafylokokker”). En dyreassosiert variant av MRSA er påvist i flere besetninger som har hatt kontakt via omsetning av smågriser. LA-MRSA er ikke spesielt sykdomsfremkallende hos gris, men den kan smitte både fra gris til menneske, og fra menneske til gris. Bakterien gir sjelden alvorlige infeksjoner hos ellers friske personer, men det er viktig å unngå at den spres til helseinstitusjoner, som sykehus, pleiehjem og sykehjem, hvor den kan forårsake alvorlige infeksjoner som er vanskelige å behandle. Kjøtt og kjøttprodukter regnes ikke som viktig årsak til smitte med LA-MRSA fra dyr til mennesker. Svinenæringen, Folkehelseinstituttet, Mattilsynet, Veterinærinstituttet og Den norske veterinærforening står samlet bak en målsetting om å holde forekomsten av MRSA på lavest mulig nivå i Norge. I henhold til Matloven § 19 har alle plikt til å hindre at det oppstår fare for at smittestoffer som kan overføres fra dyr til mennesker utvikles i et dyrehold, eller spres til andre dyrehold. LA-MRSA spres mellom besetninger først og fremst ved flytting av dyr, men den kan også spres via personer og forurensede gjenstander inkludert dyrebiler. Høyt forbruk av antibiotika, spesielt bredspektrede antibiotika, regnes som viktig årsak til økende forekomst av LA-MRSA i mange land. Her kommer en del anbefalinger om tiltak for å unngå at flere besetninger blir smittet med denne bakterien, og for å unngå at bakterien spres fra besetninger som allerede er smittet.

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP