Fem innsett med slaktegris

I ti på topp lista i Ingris 2017 finnes en slakteprodusent som skiller seg litt fra de andre. Mattingsdal i Hå på Jæren satser på rask framfôring, lav slaktevekt og fem innsett i året.

Mellom fjellknatter på Brusand sør i husdyrkommuen Hå ligger gården Fjellfoss. Gården er på 550 dekar, men kun 100 av dem er fulldyrka og 200 er beiteland. I tillegg leies noe jord. I 2004 overtok Bjørn-Emil Mattingsdal gården etter sin bestemor. Den hadde da vært forpaktet av andre en del år. Produksjon var melkekyr pluss høner. Bjørn Emil kastet ut både kyr og høner, og satset på slaktegris. Senere har Bjørn-Emil og kona Kristi bygd ammekufjøs. På gården er tilsammen drøyt 400 slaktegrisplasser i renovert fjøs og hønehus. Med fem innsett i året fôrer Mattingsdal fram nær full konsesjon på slaktegris.

Tredje best i Ingris
Mest spesielt hos Mattingsdal er likevel at han var tredje beste slaktegrisbesetning i Ingris 2017. Og da hadde de gris i eldre ombygde hus med lav takhøyde (ca 2,60) og heller ikke SPF-gris. Resultatene er tilvekst på 1194 gram pr. dag (nest best), et fôrforbruk på 2,46 fe pr kg tilvekst, samt kjøttprosent på 60,7. Slaktevekt var 78,9 kg, som er nest lavest blant de 10 beste.

– Vi får mest kastrater. Tilveksten avtar mye etter slaktevekt 80 kg. Vi prøver derfor å slakte under 80 kg, forklarer Bjørn-Emil. Lav slaktevekt er dessuten nødvendig for å klare fem innsett i året.

Kjære leser!

Kjøp abonnement for å få tilgang til alt innhold på Svin.no

12 måneder

1300,-

KJØP